Δελτίο Τύπου


70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Ιστορικό και εκδηλώσεις

Ιστορικό της επετείου
Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της πόλης, καταγράφεται εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν ήδη ισχυρή τον 12ο αιώνα και κατέστη ισχυρότερη μετά την άφιξη των Εβραίων από την Ιβηρική Χερσόνησο και την Ιταλία στα τέλη του 15ου αιώνα. Η εβραϊκή κοινότητα υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα το 1943, όταν περίπου 50.000 μέλη της εκτοπίστηκαν βίαια στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, από όπου η συντριπτική πλειονότητα δεν επέστρεψε ποτέ. Ο πρώτος συρμός προς το Άουσβιτς ξεκίνησε τα ξημερώματα της 15ης Μαρτίου. Με αυτόν μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Έπειτα, τα κενά σπίτια του φτωχικού αυτού συνοικισμού μετατράπηκαν σε μεταβατικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οδηγήθηκαν σε αυτόν οι κάτοικοι από τις διπλανές γειτονιές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ) και από εκεί επιβιβάστηκαν βίαια στα τρένα για την Πολωνία, σε βαγόνια που προορίζονταν για τη μεταφορά ζώων. Ακολούθησαν, σε 19 συνολικά αποστολές, οι Εβραίοι των άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις για την επέτειο
Για την εβδομηκοστή επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου τρένου για το Άουσβιτς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης στις 15-17 Μαρτίου 2013, υπό το γενικό τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».
Τις εκδηλώσεις για την επέτειο, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρόεδρος κ. Ronald Lauder και τα μέλη του World Jewish Congress, ο πρόεδρος του European Jewish Congress, κ. Moshe Kantor, ο εκπρόσωπος του International Task Force κ. Steven Katz, καθώς και άλλες προσωπικότητες του παγκόσμιου εβραϊσμού.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
(α) Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, ώρα 17.00. Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων «Θεσσαλονίκη το λουλούδι των Βαλκανίων»
Την έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκε το διεθνές κέντρο για την έρευνα του Ολοκαυτώματος Yad Vashem.

(β) Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, ώρα 11.30. Πορεία ανάμεσα σε δύο συμβολικά σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης: Αφετηρία θα είναι η πλατεία Ελευθερίας, στην οποία άρχισαν τα ανθεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942. Προορισμός θα είναι ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων. (Προβλεπόμενη ώρα άφιξης 12.30).

(γ) Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, ώρα 20.30. Συναυλία Λαντίνο “The Jewish Soul” με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στη μνήμη των θυμάτων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (είσοδος με πρόσκληση).

(δ) Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, ώρα 10.30. Εκδήλωση μνήμης στη συναγωγή Μοναστηριωτών, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του World Jewish Congress κ. Ronald Lauder (είσοδος με πρόσκληση).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου